fredag 20. mars 2020

Potetlomper til lunsj.

I dag ble jeg minnet på min mormor. Hun lagde ofte potetlomper til oss barnabarna. Jeg likte det så godt med enten brunost på, eller salt pølse og gulost. I dag hadde de potetpannekaker på Godmorgennorge med kokken Rødseth, og søskebarnet mitt Berit hadde bilder på fjesboka av lomper hun hadde laget i går. Gjett om jeg lot meg friste. Potetene jeg hadde igjen i kjøleskapet skrek jo om å bli brukt.

Oppskriften min er enkel. En kokt potet, 1 ss hvetemel, 1 ts maisenamel, litt salt.  Potetene moste jeg i en bolle, så var det bare å kna det sammen med mel og salt.

Jeg prøvestekte noen små, før jeg kjevlet ut resten. Lompene skal ikke ha for mye mel, så jeg trillet ut noen kuler på størrelse med en vanlig potet og la dem ut over et stykke plast. (Det er bare å dele en plastpose opp og brette den ut.) Så la jeg et plaststykke over det hele og klemte det litt ut, før jeg kjevlet til de var passe tynne mellom plastlagene. Sånn litt under en halv centimeter tykke. Vil du ha de litt mer perfekte, skjærer du dem runde ved hjelp av en tallerken etter at du har fjernet overplasten.

Jeg prøvestekte som sagt et par biter før jeg kjevlet det ut, for å se om det var rett konsistens. Etter at jeg hadde laget mine, klipte jeg rundt dem og snudde de ned på plast og trakk forsiktig av plastbiten bak. Da er den lett å ta i hånden og legge ned i stekepannen. Jo da, du kan godt bruke takke, men i dag valgte jeg stekepannen, fordi jeg bare skulle steke noen få til lunsj. Plastbitene bruker jeg om igjen selvfølgelig.Jeg kunne godt ha klipt plasten i biter første, men jeg brukte hele plaststykket uten å tenke på det da. Det er en smaksak.

Heldige meg kunne prøvesmake litt med brunost på, lenge før det var mattid. Men da vi skal spise til lunsj, blir det lomper med gul ost, bacon og litt grønt. Kjempegodt, pluss en fin måte å bruke opp restene.


4 kommentarer:

midtlivskrise sa...

Åååå. Det så godt ut. Har aldri laget det selv, bortsett fra i forrige århundre da jeg gikk på husmorskolen av alle ting. Jeg og takka hadde ikke helt kjemi, så det frista ikke med en gjentakelse. Men min svigermor lager noen fantastiske potetkaker.

naturglede/Randi Lind sa...

Hei midlivskrisa. Ja, jeg tror mange av oss har minner om potetlompe. Dette synes jeg er greit å lage, men det blir ikke ofte her heller. Ha en fin fredag!

fruensvilje sa...

godt min mann ikke ser dette,han maser ofte om hjemmelagde potetlomper,han minnast sin bestemor som lagde nye nesten daglig :=) men en dag skal jeg lage noen som vi kan kose oss med ja

naturglede/Randi Lind sa...

Hei Fruensvilje! Nå måtte jeg le. Stakkars mann da, men du fikser det nok en dag så han blir glad. Godt var det og fort gjort. God helg. Klemsiklem