onsdag 20. desember 2023

Adventshistorie, del 20

 

20

Hedvik rødmet og nikket.

«Klart jeg vil gifte meg med deg!»

Gråten satt i halsen på henne, så det var så vidt hun fikk det fram. Han holde rundt henne og hun var trygg og glad. Denne julen ville de alltid huske, det var hun sikker på.

Neste dag var alle på plass tidlig på gården, Hedvik også. Selv om hun ikke klarte å gjøre alt enda, så klarte hun fint å kverne kjøtt til medisterkakene og pølsene. Astrid fikk sveive i vei og bordet lå snart fullt av de fineste pølser. Mari lagde kjøttkaker, og stekte dem så hele huset duftet av mat.

Oda bant kranser til de store vinduene i stua, pyntet julebordet og hang opp halmstjerner og einer både her og der. Etterpå gikk hun ut og hjalp Ole med å få på plass kornnekene på låvebroa. Han spurte om hun ville være med å hente stuagrana. Det fikk hun lov til av Mari. Hun og barna trillet marsipankuler i kjøkkenet, mens Hedvik stekte flatbrød og lefser.

Ole tok hest og slede. Han pakke Oda godt ned med skinnfeller og tepper. Dombjellene klang da hesten satte seg i bevegelse inn over skogen. De to, ble borte lenge, men ingen av de på gården tenkte noe over det. Alle var opptatt med juleforberedelser.

Den kvelden hadde Hedvik så mye å gjøre i hjemmet sitt, at hun nesten ble urolig. Men ettersom timene gikk utover natten, kjente hun at hun hadde kontroll. Da hun la seg utpå morgenkvisten for å sove litt, gråt hun av glede. Aldri skulle hun glemme den gleden hun nå følte. Aldri….

Så kom lillejulaften, og barna gledet seg så de var ganske så ville. Oda hadde fri denne dagen. Mari mente hun måtte få gjøre klart sine ting også, før jula ringtes inn. Hun tok inn juletreet. Det skulle få slå av seg litt, før hun skulle pynte det etter at barna hadde lagt seg på kvelden. Huset ble vasket og ryddet, og hun pyntet opp med halmhjerter og granbar over alt. Et stort rødt tøystykke hadde hun lagt over den brune sofaen.  Ungene satt på kjøkkenet og klipte ut remser med hvite papirfigurer, og snart var det også duft av pepperkaker i huset også.

I det det mørknet til kveld kledde de seg og gikk til kirken. Lenge sto de der tett sammen ved graven til faren sin. Oda hadde laget et stor, vakker krans og tent lys i lykten. Snøen dalte stille ned over dem.

Det tok litt tid innen de oppdaget at de ikke var alene på kirkegården. Flere mennesker var ute i samme ærend. Mari sto på sin families gravsted, og lenger nede sto Hedvik og tente lys på foreldrenes grav. Mari vinket de til seg og tørket tårene.

«Her er vi alle, samtidig. Det ble noe fint kirkegården nå. Alle har vi noen vi savner. Men hva synes dere om at dere kommer til gården og spiser julemåltidet med oss i morgen? Jeg har så ofte tenkt at en dag er vi mange igjen, for det har vært så stille etter at våre døde. Vi er jo bare oss tre. Om vi samler oss, så ville det bli det til stor glede for meg. Det er det eneste jeg ønsker meg til jul. Tenk å ha barna og dere to med oss i julekvelden. Jeg tror Hans og Ole ville like det også. Vil dere komme?»

Hun så ned, og sparket litt usikker i snøen med støvletten sin.

Hedvik så fra den ene til den andre, men hun visste godt hva hun selv ville svare…...  

 Fortsetter  HER....

Ingen kommentarer: