tirsdag 13. oktober 2020

Høstløv og kake.

Høsten er på sitt vakreste nå om dagen her hos meg. Jeg må bare plukke med meg løv inn. Lønneløv og osp er mine favoritter. 

Lønn har lange "stilker", så det er lett å lage store buketter. De tørker fort når de kommer inn, men beholder fint farger. 

Da er det verre med osp, for det går ikke mange dagene, før alle blader i rødt og gult har blitt brune. Men det er også fint. Her har jeg tredd mange blader inn på en ståltråd og laget en lysmansjett.

Jeg synes det ble dekorativt. Etter noen dager er som sagt bladene ganske brune, men med en krans av kastanjer langs kanten, liker jeg det.

Kake med løvpynt fristet i høsten. Kake med karamell! Hvorfor må kremen inn i kaken, tenkte jeg. Den kan da serveres i en skål ved siden av, og da bestemmer man selv hvor mye man vil ha på. Kaken holder seg litt bedre uten fløtekremen mellom lagene. Jeg lagde karamellen. Da den var avkjølt fylte jeg den inne i kaken og la "lokket" på! Med en pensel jeg bare bruker til bakst, malte jeg noen lønneløv  med solbærsaft. Jeg kunne servert den sånn, men da må den serveres ganske fort, for kaken trekker til seg saften.

Fra sist gang jeg bakte, hadde jeg igjen litt sukkerpasta. Jeg kjevlet det ut og skar ut noen løv og malte dem med kondittorfarger. Sammen med litt perlesukker og et dryss av melis, ble det for meg en koselig høstkake. Vil du ha kremen blandet med hakkede mandler mellom kakestykkene, er det jo ditt valg.

 

 

 

 

 

 

MIN KARAMELLKAKE

4 store egg

200 g sukker

165 g hvetemel

1 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til eggedosis og sikt inn det andre. Vend det inn med en slikkepott. Ha det i en kakeform på 24 cm og stek kaken ved 180 grader i ca. 35 minutter. Avkjøl og del den i to.

Karamellsaus:

2 1/2 dl sukker og 2 ss vann, kokes til det bli gyllenbrunt. Pass på så det ikke blir for brunt og svir seg, for da smaker det brent. Dette er fryktelig varmt, så vær varsom.

Tilsett forsiktig i 150 g melange i biter og 2 dl fløte. Det kan lett sprute, så bruk gjerne grytevotter for å beskytte hendene.

Rør det godt sammen, og la det koke et par minutter.

Ha 1 ts hvetemel i et glass med 2 ss vann. Rør det sammen, før du heller det i en stråle ned i karamellen. Tilsett 1/2 ts salt.

La det koke sammen, og sil det av i et dørslag, før du setter det til avkjøling. Når karamellen har tyknet, brer du den ut mellom lagene i kaken. Tegn med saft på toppen av kaken om du har lyst til det, eller lag løv av marsipan eller sukkerpasta. Server kaken med is, eller pisket krem og hakkede mandler. 

 2 kommentarer:

Tove Steinbo sa...

Lekre, fargesprakende bilder, og sikkert herlig smak på din karamellkake!
Ja, høstens farger er vakre, men nå forsvinner de mer og mer. På fjellhytta var det ingen blader igjen. Fine og fargerike dager ønskes av Tove/fargeneforteller

naturglede/Randi Lind sa...

Hallo Tove! Takk for fine ord igjen fra deg. Kaken var perfekt den og det forsvant fort. Her regner det i dag, men sånn er også høsten. Ønsker deg fine dager utover! :)