tirsdag 28. april 2020
Rumpestien.
For første gang gikk jeg Rumpestien. Nei, det er ikke sant, for jeg har gått der før, men da hadde ikke stien fått navnskilt!!!Jeg fant merkene og fulgte stien oppover og nedover i eventyrskogen. Ser du elefanten, maneten og hjertet? Et digert steinbord er det langs veien og et utspring lenger inn, så man ikke behøver å bli våt om det regnet.
Jeg har funnet ut at jeg går tur på en annen måte enn mange andre voksne. Ser de ikke tro? Jeg ser figurer og spennende ting overalt nesten, som jeg gjorde da jeg var liten. Ser du fuglen som “beiner” avsted og trollungen som forsøker å gjemme seg?
Rumpestien er en del av Kyststien i Østfold. Jeg gikk på skyggesiden av fjellet denne kvelden og fulgte oransje merker. På andre siden skinte sola og der går stien så du ser ned mot Talbergsundet. Hele vinteren holder sangsvanen til der i åpent vann.
Kyststiene er godt merket med blått og veldig fine å følge for den som ikke er kjent. De siste årene har flere og flere stier i Østfold blitt merket. Titt inn på nett, så finner du mange fine turer, korte og lange.
Rumpestien byr på eventyr for den som ser seg om. Huldra med halen var rask i kvelden. Hun ble til røtter, jord og stein på et blunk. Øverst ser du en løvunge og et hestehode eller?
Etter turen hvilte jeg meg litt i en stol som står nede ved vannkanten i Langvika. Epletreet der nede er snart i blomst, fuglene var i farten og det var bare herlig som en tur skal være, en stille kveld i våren.
Velger du å gå andre siden av fjellet også i kvelden, så får du fin utsikt. Det kan også anbefales.
Om du vil gå fort, så er denne runden rundt fjellet raskt unnagjort. Følg først blå skilter og ta Rumpesteien med oransje merker tilbake til der du startet nede ved vannet. Rumpestien er på 600 meter, og resten av steien er nok ikke så mye lenger.
Det kan bli lang om du tar deg tid. Kaffe og solnedgang over Hunnebunnen er herlig for store og små. Litt bratt er det her og der, men da får man passe godt på barna. Ja, pass deg selv også selvfølgelig, så ikke du glir avsted!!!
Det er viktig å komme seg ut litt i disse tider, og vi er så heldige her i landet at vi får lov. God tur, hvorhen du går!
onsdag 22. april 2020
Du herlige vår.
Det føles som sommer allerede med det fine værtet vi har nå her hos oss. Mat må man jo ha i disse koronatider, men det behøver slett ikke være så avansert hver dag. Pølse med lompe og hjemmelaget potetsalat var greit det.
Det våres som bare den overalt om dagen. Oppe hos bonden er det lamunger nå, og de er så søte. Sauene med horn kan virke ganske skremmende, men de er veldig rolige og snille, akkurat som lam!
Fugleliv er det overalt, og epletreet nede ved sjøen hadde begynt å sprette ut i går. Fortsetter finværet, så har vi snart et flor av trær som blomstrer. Jeg gleder meg.
søndag 19. april 2020
Minikongler.
Vi har raktet og ryddet litt i blomsterbedene, og da oppdaget jeg at tujane eller heter det sypress, hadde noen fantastisk vakre minikongler. Liker du litt småpirk er det gøy å finne på noe med dem. Jeg plukket en haug og renset dem. Et gammelt plastlokk ble fylt halveis opp med lim og så var det bare å trykke på plass kongler med både fingre og pinsett. Det sto på benken til tørk i ett døgn. Da hadde limet stivet litt på toppen så jeg lett kunne vippe det ut av formen. Jeg snudde de med det våte limet opp og la de på litt plast. Så var det vare å vente et døgn til.
Litt hvitmaling gjorde susen, så konglene ble mer tydelige. De ligner bittesmå roser,synes jeg
fredag 17. april 2020
Smitteforviklinger....
Brått hadde han visst lagt telefonen ved siden av seg igjen og lo.
«Det er isolasjonen som er verst. Som det klør i halsen og på kroppen. Jeg glemte meg bort og hadde ikke tatt på maske. Men nå må jeg bare gjennom det. Jeg må løpe. Glad i deg!»
onsdag 15. april 2020
Eventyret kaller......
Mange synes tunge skoger er skummelt, men jeg synes den byr på så mye fint. Overalt er det naturens egen kunst å se på, om man bare tar seg tid.
Jeg vet at mange bare raser gjennom skogen for å trimme, gå langt og lenge, bestige en topp eller komme til et eller annet mål. Men det er så mye fint man kan finne om man tar små steg også. Se ned i vann og dammer, lytte til bekken og fuglesangen og kjenne vinden stryke kinnet. Selv om det var is på vannet her og der på myra i påsken, så hadde jammen frosken hatt fest. Det skal bli spennende om disse eggene blir klekt etter de kalde nettene?
Vi besøkte Stiksdalen på en av turene våre. Tankene går til troll og skrømt, men det er også minner som svever over stedet fra gamle tider.Den gangen bodde det folk her som hadde butikk. Man skulle ikke tro det, men dette var veien over skogen i tidligere tider og det var trafikk innover da. I butikken solgte de blandt annet drops, tobakk, sytråd og knapper. Jeg synes jeg ser det for meg, når jeg går der mellom gamle steinmurer og finner til og med jordkjelleren der de hadde maten sin, som poteter og diverse.
Fantasien får fart på seg nå, som da jeg var liten. Dyrelivet er rikt i disse områdene, men vi så bare spor denne gangen. Spor etter elg og hjort, rev og grevling, rådyr og fugler. Her inne vandrer flere av våre villdyr til stadighet også, men vi så ingen. Tunge skoger og tunge bilder sier du? For meg er det noe som får fart på eventyret. Det var en gang, og så videre.......
tirsdag 14. april 2020
Mitt brød.
Så er påsken over. Litt rart og vemodig denne gangen, for det var ingen vanlig ferie. Vi har kost oss som best vi kunne. Jeg bakte brød i år, og plutselig ble jeg med i en konkurranse på Opplysningskontoret. På Brød & Korn ville de ha et påskebrød. Jeg kom til finalen med dette. Så nå finner du oppskriften på nett og her:
RANDI PÅSKEBRØD
700-800 g hvetemel
1 dl lettkokt havregryn
2 dl grovt mel, rug, hvete eller en blanding
1 dl grovhakkede mandler
1 ss linfrø
2 ss sesamfrø
1 ss sukker
1 ts salt
1 pk tørrgjær
50 g smeltet margarin
5 dl vann
Bland alt det tørre, men gjem igjen litt hvetemel til utbakingen.
Smelt smøret og varm vannet. All væske skal holde ca. 37 grader.
Elt deigen i fem minutter for hånd, eller med maskin. Deigen skal IKKE forheve.
Rull det ut til et avlangt brød. Legg det på et bakepapir på stekeplaten. Pynt gjerne med litt klipping. Klipp inn på skrå for hver femte centimeter på hver side og brett spissene inn under brødet. La det heve lunt under et kjøkkenhåndkle i 35 minutter.
Forvarm ovnen til 180 grader. Stek det i ca. 1 time. Smør brødet med litt margarin når du tar det ut, så får du en fin overflate.
La brødet bli en påsketradisjon sammen med alt det andre vi har med oss i hver familie av minner, tradisjoner og matopplevelser.
Brødet kan symbolisere det å dele med hverandre.
Ved å dele brødet blir vi minnet på familie og venner, barn og voksne, folk og land som alle behøver å dele godene, for at vi skal få et fortsatt fint liv.
Når vi inntar et måltid, formidler vi tradisjonen om å samles i takknemlighet og over å ha mat på bordet.
Påske er for mange bare en ferie, men det en stor høytid med rike tradisjoner. Disse dagene var og er ofte et samlingspunkt for familie og venner. Det deles mat og drikke.
Da jeg var liten, var gleden over en påskefrokost stor. Med familie på besøk, vakkert dekket bord i stua og ikke i kjøkkenet, var det fest. Mye godt pålegg, alltid fint malte, hardkokte egg og nystekte, velduftende brød og rundstykker.
Man trenger ikke alltid invitere til middag. Et måltid med godt brød og pålegg, kan være vel så trivelig for alle.
Vinneren lagde et brød som hun kalte Disippelbrød, og det var en verdig vinner.
Mitt brød er godt med syltetøy og rømme sammen med en kaffekopp i solveggen. Det er godt til en salat og fint til all slags pålegg, suppe eller gryte. Brødet er lett å lage og er laktosrfritt. Det kan skjæres i skiver eller brytes opp. Jeg liker at det smaker godt rett fra ovnen, men at det er godt neste dag også.