mandag 29. oktober 2018

Hallovenn!


Jeg vet de kaller det Halloween, men jeg er ikke så inne i den feiringen. Hallovenn høres koseligere ut for meg som ikke er glad i hekser og vampyrer akkurat. Men feiringen har kommet til landet, og det er opp til oss selv hvordan vi vil markere det, eller ikke. Jeg liker vår egen markering, allerhelgenshelg. Fint å tenke på de som ikke er her lenger og være takkemlig for det vi fikk sammen. Mange tenner lys på kirkegården og går på allerhelgenskonsert. Hallovenn er et ord som passer fint til dette.

Når jeg skjærer gresskar på denne tiden blir det av den søte sorten. Noen ganger er det et kattehode, en pen dame, et rådyr eller en hest. I år ble det en liten jente med katten sin.
Jeg tegner først opp motivet med en tynn tusj. Så er det bare å skjære det til. Mitt verktøy er en linoleumsnittskutter, men kan kan bruke en litt, spiss kniv også, om man er forsiktig. Jeg "løfter" bare bort det ytterst gule laget, der jeg vil ha gjennomskinn av lys. Det er raskt og morsomt.

Til slutt skjærer jeg toppen av gresskaret og skraper ut innholdet med en stor skje. Om du holder nede ved skjebladet og skraper oppover, går det ganske lett. Rundt kanten av mitt bilde stakk jeg ut en kant med hull. Om man trer en blyant inn i hullet får man en indikasjon på hvor mye man må ta vekk av gresskarkjøttet. Når jeg så blyantspissen stoppet jeg. Jeg lar det være igjen ca. 1 cm. Om det blir tynnere, har det lett for å synke sammen når lyset brenner, eller om det fryser til is og smelter igjen.

Nå er mitt gresskar klart til å tennes i vintermørket. Jeg bruker en lommelykt i mitt. Lommelykten legger jeg i en plastpose, så den ikke blir klissete fra gresskaret. Det lyser godt gjennom skallet i kvelden. Innholdet av gresskaret kan spises, så nå skal jeg forsøke meg på en gresskarspai.

8 kommentarer:

jorunn`s Fristed sa...

Så utrolig koselig gresskar du har laget, her med høvelig små barn, så feirer vi halloween, i år blir det litt kaos her, siden vi driver å pusser opp. Ha en kjempe fin dag

naturglede/Randi Lind sa...

Takk Jorunn! Ja, barna er glade i denne feiringen og klart de skal få godteri av meg. Lykke til med oppussingen. Rot blir det for en stund, men så herlig når alt er klart. Kos deg i den gryende vinter! Klemsiklem :)

Tove Steinbo sa...

Vi feirer ikke Halloween. Men ditt gresskar er nydelig. Fikk lyst til å lage maken neste år.
Flink som alltid. Håper gresskarpaien blir god. Min far hermetiserte ofte gresskar.
En fortsatt hyggelig Halovenn ønskes av Tove

naturglede/Randi Lind sa...

Hei Tove! Nei, det er ingen feiring her heller bortsett fra det gresskaret og godteri til ungene i nabolaget. Artig med en sånn lykt. Den står ikke så lenge, men det blir litt forandring der ute før vinteren! Jeg lagde pai, men det var ikke helt min smak. Jeg liker nok bedre å sylte gresskaret eller lage chutney av det. Ha en vakker helg når den kommer!

Mine bilder - Vivishagerom sa...

Hei
Så utrolig flott gresskar. Hos meg ble det feiring nå i helga, men jeg er ikke så flink som deg til å lage kunst av gresskar.
Hyggelig er det likevel å pynt med høsten.

Vivi

amo sin blogg sa...

Lekkert og forseggjort.

naturglede/Randi Lind sa...

Tusen takk Vivi! Koselig å pynte litt i høsten før snøen kommer og pynter opp! Ha en fin dag og en god helg!

naturglede/Randi Lind sa...

Tusen takk Amo! Kos deg i den gryende vinter!