fredag 1. april 2011

X/52 Tilbake i tiden.

Denne gangen var det jeg som bestemte ordet for X/52! Jeg har besøkt Solbergtårnet i Skjeberg, Østfold denne uka, og vil gi dere noen tanker rundt ordet jeg valgte.

Jeg valgte TILBAKE, og her er mitt bidrag.

Lyden av et flammende bål som fyller nattemørket,
får tiden nesten til å stå stille en stund. Det vekker vår primitive arv.


Tilbake i tid går tankene til det som en gang var….. Der rundt det flammende bålet samlet de seg i lyset. Gamle og unge, jegere, fiskere og de som hadde begynt å dyrke jorda. Fortellinger, sagn, myter og kunnskap ble spredt i natten. I bakgrunnen sto kanskje noen forsiktig å lyttet, tenkte og undret seg også. Ikke alle fikk komme nær til bålet den gangen.I tidligere tider slipte de sine skiferspisser,bygde båter, begynte å sette kuer og okser foran plogen og fikk kornet i jorda. Noen reiste ut og erobret verden, andre ble hjemme for å utvikle redskap og husdyrhold. De vurderte dyrene omkring seg. Hvem var egnelig til hushold, og hvem skulle de jakte på? “Istiden er over, landet steg, Raet ligger igjen som en lang voll i landskapet!” For hvert tiår som gikk i tidligere tider, smeltet snøen ned, litt etter litt.Snart gresset hjorten på de snøfrie slettene og jegerne krøp innpå dem. Sola steg og sank…. Nye tider kom!

Tilbake står vi og undrer oss over utviklingen. De oppfant hjulet, de fant opp skrivekunsten, lagde biler, båter, fly, industri og gjorde oppdagelser……………………Her ved Solgergkrysset kan du få kjenne på tidens strøm. Solbergtårnet rasteplass har blitt et vakket og opplevelsesrikt stoppested. På Skjebergslatta ved E6 ruver et tårn 30 meter over bakken. De har allerede blitt et landemerke! De som kommer inn i Norge over Svinesund og tar veien innover i Østfold kan glede seg. Fra første april 2011 er kafe og tårn åpent for alle.Fra toppen av tårnet kan man se langt. Nede på bakken er det laget forskjellige installasjoner som omhandler tiden. Med kafè, innformasjonstavler, inngang til rettelagt for alle, med heis til toppen av tårnet, er anlegget unikt. Rundt i området er det mange flotte kulturminner. La oss håpe at alle som besøker rasteplassen får lyst og inspirason til å se seg om i Østfold.


8 kommentarer:

Anne sa...

Utrolig interessant post Randi! og jeg leste den flere fanger ganger faktisk, klikket på bildene for å se dem større også. Den perfekte løsningen på din egen oppgave jo faktisk :-)

Fortsatt god helg til deg snuppa.

Unknown sa...

Sier meg helt enig i det Anne har skrevet over, måtte og leste nøye og flere ganger. Facinerende! Elsker historise og historiske fakta, så for meg ble dette presentert så gjennomført, helhetlig og kjempeinterresant med både flotte bilder og tekst! me like;O)
Et nytt Ukesoppdragoppdrag FLOTT utført;;O)


Ønsker deg en fin Lørdagskveld randi;O)

Jelrik sa...

Og vips der lærte vi oss et nytt sted å kjøre forbi en dag :-) Hva hadde vi vært om ildet ikke ble funnet av våre forfedre. Et dypt og viktig fasett av våre ingeniøse forfedre som du har satt på film her. Fin komposisjon også

Anne Ueland sa...

Interessant lesning med flotte bilder til. Veldig bra løsning for temaoppgaven. Ha en kjempefin dag :)

Ståle sa...

Deilig bidrag til ditt eget tema. Lærerikt og flott, og du har satt bildene dine inn i en fin sammenheng, en god tekst. Forbilledlig og spennende.
Neste gang jeg kjører forbi, skal jeg ikke gjøre det, for så si det slik...
Utrolig hvor ulike bidragene til ukas oppgave ble :-)

Stein-Evert FOTO, Stein-Evert's Fotos, Fotos og litt til sa...

Interessant bidrag fra deg. Flotte bilder som får enda større mening gjennom teksten til og tankene du gjør deg.

Flott gjennomført bidrag. :)

Pine sa...

Kjempefine bilder og god løsning av oppgaven =)

Sonja Middelhuis sa...

Nydelig, interessant og svært lærerik presentasjon av temaet! Spesielt godt liker jeg å tenke på historiene, fortellerkunstene og stemningene som var rundt bålene! =)