onsdag 9. oktober 2024

Bygg fyrstikkhus

Det er flere som har spurt om tips til å lage små hus selv med fyrstikker. Jeg legger det ut her, så får de som vil prøve seg. Andre som synes dette er kjedelig, hopp over! Jeg skriver litt forklaringer under bildene. Her er huset klart. Jeg satte et av mine malerier bak det og pyntet med litt kunstig grønt. Lampen i mønet er en perle.


En melkekartong passer fint til fyrstikkhus. Se hvordan jeg har klipt og brett det inn så det blir en eske. Teip opp to trekanter på sidene og brett til et tak. Det er ikke sikkert det blir helt riktig med en gang, men det justerer du senere. Jeg lagde en svalgang også.

Huset teipet jeg sammen og klipte ut i toppen. Det gjør det lettere å arbeide med fyrstikkene og du kan holde kontroll med vinklene i huset. Lim gjerne inn noen "stendere" inne i huset, så det blir mer stabilt. Studer andre hus i nabolaget ditt, og lim deg fram som du ønsker.

Jeg har litt liggende og litt stående panel, for det synes jeg gir liv.

Vinduene limte jeg inn mittstolten fra innsiden og tverstolpen fra utsiden. Vil du ha vinduer etterpå, så limer du inn gelatinplater inni huset. Lim på listverk rundt vinduer og dør.

Jeg maler gjerne litt på huset underveis, for da ser jeg bedre hvordan det blir. Baksiden av taket holder jeg åpent helt til jeg skal ha på takstein. Da limer jeg det nedtil. Jeg måtte legge på litt papp på sidene, for jeg ville ha mer utspring.

Takstein er strimler av bølgepapp. Start nederst og jobb deg oppover.

Til slutt maler jeg det hele med akrylfarger som er blandet med litt vann. Jeg maler først alt sort, så litt forsiktig med hvitt i den våte malingen. Det blir pusset forsiktig med et pussepapir, så jeg får vekk limtråder. Sånn fortsetter jeg til jeg er fornøyd. Taksteinen er malt med brunt, rødt og sort blandet. Klart huset kan males i andre farger også, det er jo opp til deg det. Men jeg ville ha et gammelt uttrykk.

Liker du en sånn hobby er det bare å fortsette. Låven min er en skoeske og bua en fløte. Det er bare din fantasi og kose deg. Fyrstikker kan du bruke som du vil. Jeg får opptenningsfyrstikker av moren min, og bruker små fra vanlige fyrstikkesker. Men det kan kjøpes i hobbybutikkene, og da er de uten svovel på tuppen.

2 kommentarer:

Tove Steinbo sa...

Jeg har ikke tålmodighet til dette, det er jo så mye arbeid! Men du verden hvor flotte disse husene blir! Jeg kjenner ingen som er så flinke som deg til å lage så mange fine ting. Hilsen fra Tove/fargeneforteller

Anonym sa...

Tusen takk for innsyn i kreativiteten din Randi! Så artig! Håper jeg en dag får prøvd meg på dette🥰