tirsdag 27. august 2019

Min halmdukke.

Da jeg var liten lagde farmor halmdukker til meg når kornet ble skåret om høsten. Jeg har fortalt om det før, men viser det igjen. Fine minner fra den gang de brukte ljå, selvbinder, selvbindergarn og kornnekene lå i fine rader på jordet. I dag er det ikke sånn. Kornet blir tresket av store maskiner. Halmen som legger seg etter maskinen, er så kortkuttet at det er ikke mulig å lage annet enn kranser av det. Men jeg fant noen aks de hadde utelatt!

Langs jordekantene og der det var for bløtt, struttet kornet fortsatt så fint. Morsomt å forsøke seg på en farmordukke til pynt.

Farmor samlet aksene sammen og lagde hode, armer og kropp. En krans av korn ble hår og så var det en flettekrans på toppen. Hun brukte slett ikke ståltråd, som jeg hjalp meg med. Nei, alt var halm og rundt hendene på dukken knyttet hun selvbindergarn. De var kreative i de tider også. Jeg kjenner ingen som lager sånne i dag, men svenskene er fortsatt flinke med halmarbeider har jeg sett.

Fine barndomsminner for meg, og nå har jeg delt det med deg.

6 kommentarer:

BforB sa...

Dumt at slike gamle tradisjoner forsvinner. Bildene dine er så fine og det var halmdukken også. Det er noe så koselig med slik pynt.

naturglede/Randi Lind sa...

Enig. Tusen takk for fine ord. Nå er det september og det føles som høst allerede, selv om det bare så vidt har begynt å bli gyldne løv. Vi får forsøke å holde på tradisjonene og kanskje de yngre følger etter siden. Ha en vakker dag :)

Tove Steinbo sa...

Som jeg sa i min forrige kommentar - du er ekstremt kreativ og fingernem! Og du må selvsagt synes at dette å lage slike ting og å dekorere er gøy.
Tusen takk for at du deler med oss. Dette er virkelig flott samtidig som det er historie.

Vi kom hjem fra fjellet på onsdag kveld, og for et uvær om natten. Det ødela modemet mitt, så jeg har ikke hatt internett før i går, derfor er jeg sent ute både med kommentarer og egne innlegg. Takk for kommentar fra deg. Ja - Thomas var helt spesiell - og bare 18 år!
Gode dager ønskes fremover. Det kommer nok mer lekkert fra deg!
Hilsen fra Tove/fargeneforteller

naturglede/Randi Lind sa...

Hei Tove! Så bra modemet er fikset og du er på nett igjen. Ja, dere hadde jammen en fin tur og fikk hjelp til og med.
Ja, jeg gleder meg over å være kreativ. Det er mye jeg vil forsøke meg på framover nå. Høsten er en fin tid, men litt mer innekvelder og hobby. Hyggelig å dele det her. Ønsker deg glade dager i september.

jorunn`s Fristed sa...

Så utrolig koselig å lese. Ja jeg tror nok de var veldig kreativ før i tida oxo, når arbeidet var gjort. Godt sommeren er over så jeg kan lese blogger igjen, har liksom ikke så god tid om sommeren.
Ha en nydelig høst dag, klemm

naturglede/Randi Lind sa...

Hei Jorunn. Takk skal du ha. Ja, folk før oss var flinke de også, virkelig. Godt å tenke på det. Nei, sommeren er ikke bloggtid for meg heller, og i høst har det vært tregt å starte opp igjen. Men det kommer seg utover tenker jeg. Nyt dagene! Klem til deg i september.