tirsdag 29. mai 2018
Myrt!
Kjenner du potteplanten myrt? Mange har den som stueplante her hos oss. Den vokser vilt i varmere strøk, som for eksempel ved Middelhavet og i Afrika. Den avgir en nydelig duft om du stryker over bladene.Planten kan bli gammel, om man steller den riktig. Jeg har hatt en i mange år, men brått var den død. Jeg kjøpte meg en ny her om dagen. Den var så vakker med de mørke, grønne bladene og hvite blomster. Men hver gang jeg ser en blomstrende myrt, tenker jeg tilbake. Da jeg var liten betydde blomstrende myrt, at det snart ville komme død i familien. Alle knopper ble behørig plukket bort av de eldre damene, både hos dem selv og om de var på besøk hos andre som ikke fulgte med!!!! Jeg så ikke en myrt blomstre, før jeg var stor. Nye generasjoner smiler av de gamle tradisjonene, for det er jo dessverre sånn, at det stadig dør noen i alle familier, om myrten blomstrer eller ikke.
Mange kaller myrten for brudemyrt. Før bandt de små kranser eller hestesko som de hang i tynne silkebånd fra brudebuketten. Noen hadde kroner bundet av tynn ståltråd som ble dekket av myrt. Planten betydde renhet og jomfruelighet. Med en myrteplante i huset ville det bli kjærlighet, ro og lykke i hjemmet. For hver datter i huset som ble født, skulle det settes en ny stikling.Da ville planten være stor og fin den dagen hun skulle gifte seg, så hun kunne få en fin myrtekrone.
Det er mye artig å lese om denne planten. De brukte den til te, og da fikk de visst ikke barn! Joda, planten er spiselig, selv om det ikke akkurat frister meg. Blomstene kan brukes til å pynte en salat med. Bærene som eventuelt kommer, er også spiselige.
Planten ble brukt i begravelser, for duften av bladenes eteriske oljer sammen med hvite nelliker, luktet godt. Rart å tenke på at en plante gjennom tiden kunne ha en så stor betyding og plass i folks hjem. Jeg liker den. Den er lett å klippe til som bonsai, men den vil ikke tørke ut eller ha det for varmt. Myrten ble brukt til å farge garn, helbrede urinveisinfeksjoner og diare, men det morsomme er at i det gamle Hellas ble bærene knust og brukt til å farge håret sort. Jeg kunne skrevet mye mer om denne planten, men dette får vel være nok for denne gang.
Mine små myrtehestesko henger nå til pynt på speillysestaken i kjøkkenet. De skal få tørke og glede meg en lang stund.
Myrtekronen jeg lagde for gøy har jeg vannet skikkelig. Tøyet jeg først surret kronen med, trekker til seg væske og holder kronen fin i mange dager.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
12 kommentarer:
Den kjenner jeg til ja. Min mor(og bestemor)hadde denne, min mor har den fortsatt og den er nå veldig gammel. Jeg har prøvd i årevis å ta avlegg, og fått ferdige planter av mor, men den dør til meg. Den trenger nok litt mere pass enn den får til meg,)
Min mor tar den ut av stua i jula, for den tåler ikke juletreet, sier hun. Da står den på vaskerommet, og kommer inn i stua igjen når jula er over.
På sommeren står den ute ved døren der det bare er morgensol.
En flott plante å pynte med ja, og du har laget mye flott! Nydelig krone. Ha en fortsatt fin forsommer:-)
Så fint innlegg om Myrt.
Vakker krone du har laget:)
Da vi var ute og reiste i vinter, ble det et stopp i en botanisk hage. Der vokste det store trær av Myrt, så flott og duften helt berusend:)
Gøy å se planten i "full størrelse".
Ha en fin sommerkveld.
Spennande innlegg med mange nye opplysningar om myrten.
Og så vakre bilder.
God sommarklem frå Anne-Mari
Hei Karina. Tusen takk! Så gøy din mor også har myrt.Jeg løste det med å få myrten til å leve litt lenger ved å sette den på oasis og alltid ha vann i bunnen. Den må ikke tørke ut. Jeg klipper alltid min rund som en ball, da blir den ikke så stor. Min klarer seg som regel en fem års tid, og så må jeg ha en ny avlegger. Men denne gangen var vi på reise og det var for lite vann under den oasisen i varmen. Heldigvis fant jeg en fin en på Europris av alle steder. Jeg kunne fått en ny av mamma, men den var så diger. Jeg har aldri tatt min vekk i julen, men det var kanskje lurt så den ikke mister så mye blader om vinteren.
Hei Inger Marie. Takk for hyggelige ord. Ja, myrten kan blir skikkelig stor og fin der den trives. Den dufter jo så herlig.
Hei Amo. Takk for det. Ja, nå er det mer sommer enn vi har hatt de siste årene. Herlighet så godt å kunne bruke sommertøyet. Kos deg masse :)
Dette var et morsomt og spennende innlegg. Jeg har ikke hatt noe forhold til denne planten, og visste ikke noe om den. Vakre blomster. Nydelig krone!
Veldig artig å lese om overtro og gamle skikker. Alltid artig å lære noe nytt.
Jeg har vært på fjellet nesten en uke, derfor sen kommentar fra meg. Takk for dine kommentarer på min blogg.
På fjellet har det vært passe varmt, helt til i går kveld. I dag tidlig var det bare to grader. Håper ikke det blir frost, da ødelegges både blåbær og multer.
Alt godt ønskes av Tove/fargeneforteller
Du har laget en fantastisk krone med myrte. Jeg kjenner den lille kransen på døpet og også for bryllupet, det var tilpasset og ble alltid brukt. Jeg har gamle familiebilder om det :-)))
Takk deg for det herlige bidraget.
Hilsen til deg.
Ha en flott juni. Viola
Hei Tove. Velkommen hjem fra fjellet. Håper virkelig ikke det blir frost for da blir det trist uten bær.
Mange som ikke har hørt om myrten. Jeg liker den godt og har vel nesten alltid hatt det i huset. Den dufter så godt.
Kos deg i junilyset og jeg titter innom deg etter hvert.
Hallo Barwitzki! Tusen takk for snille ord fra deg. Ja, denne planten har vært brukt gjennom årene. Nyt dagene i juni og ha det fint!
Hei, jeg skal jammen lenke siden din til innleggene jeg har om brudekroner. Dette har jeg lyst til å prøve meg på en gang, kjempeflott! Har hatt myrt før, men klarte ikke å beholde dem... en vanskelig plante å ha inne, ute er det umulig på våre kanter... Ha go´hælj ;:OD)
La linken inn på dette innlegget mitt: Sagakrona og latviske hodeplagg
Legg inn en kommentar