fredag 23. desember 2011

Julekort til deg!
Nå står igjen julen for døren.

Måtte ditt hus bli fylt av fryd og glede, god mat,

hyggelige samtaler,latter, gamle og nye minner.
Julekort! Mange av dem er himmelsk vakre!

Allerede som liten fikk det fram stjerner i øynene på meg. Vi hadde en nabo som viste meg sine kort som kom i postkassen til henne hver jul, hvert år.De hadde glitter og stas, kunne brettes ut og ordene var vakre og fremmede. Hun hadde jobbet både i England og Frankrike og fortalte villig om disse menneskene som husket henne til jul med kort. Å, som jeg ønsket meg julekort i posten. Men ingen sendte det til meg. Det hjalp ikke at jeg arvet flere fra denne naboen eller fikk noen gamle av farmor og mormor. Det skulle stå "Til meg" på kortet. Jeg gikk å så i postkassen og ventet og ventet.


Det året jeg hadde begynt på skolen fikk jeg kort i posten. Farmor var den som endelig hadde skjønt min lengsel. Hun hadde skrevet adressen min ordentlig og satt på et frimerke hun hadde dampet av et annet kort som hadde kommet helt fra Amerika. "De beste ønsker for julen og det nye året" sto det, med snirklete skrift. Hilsen mor og far. Ja, vi kalte farforeldrene våre det. Du kan tro jeg var lykkelig. Kortet ble hengt opp over sengen min og der hang det hver jul til jeg var stor. MITT kort, mitt eget kort.
Kortet var tegnet av Trygve Davidsen og det lignet på meg som sto der ved postkassen og ventet og ventet. Det kortet ble som en skatt for meg, og jeg er veldig glad for at jeg har klart å ta vare på det. Ikke alle kort jeg hadde, fikk samme skjebne. I dag har jeg en hel samlig av kort som denne kunstneren har tegnet. Han inspirer meg veldig med sin "strek"!Julkort sier så mye både med ordene bakpå og med motivet der framme. Her er et par kort fra krigens dager. Se så like de er, men likevel så forskjelligen. Det første er fra 1943 og det andre med norske flagg, er fra 1946. Det kostet 7 øre å sende det første kortet og 10 øre for det andre. Det er Milly Heegaard som er kunstneren her.
I dag rommer min kortmappe masse forskjellig. Gammelt og nytt, mine egne kort og kort jeg har kjøpt, fått eller arvet. Jeg samler ikke på alle jeg får,men noen er jeg ekstra glad for på grunn av de jeg har fått det av, andre er tatt vare på fordi det er av en kunstner jeg liker og andre igjen har fine frimerker. Hvert år når jula nærmer seg ser jeg igjennom mine favoritter og drømmer meg tilbake til barndommens forventning og glede. Et kort er fra da mormor levde, et fra en venninne, et fra en fjern slekning, mange fra søsknene mine og fra mamma og pappa, fra fjerne strøk, fra naboene og fra mennesker som ikke lever lengre.
Ja, jeg skriver fortsatt julekort og gleder meg til å motta mine i posten. Selvfølgelig bruker jeg også mail, men det er litt dumt for ettertiden. Hvem av oss skriver ut de julehilsnene vi får? Ikke jeg i hvertfall. Derfor vil jeg i denne luken slå et slag for det gode gammeldagse julekortet. Er det for sent for i år sier du? Det er kanskje det? Men det er ikke for sent å legge et i postkassen til naboen og heller ikke for sent å begynne å spare på de du liker best.Her kommer et julekort fra meg til deg!

Måtte julen bringe alt som du ønsker deg,
og det nye året åpne seg som en frydefull,
lys og trivelig livsvei.
Gledelig jul ønskes dere alle fra meg!

11 kommentarer:

Annemor sa...

Artig med alle kortene.
Ha en himmelsk jul.

Anonym sa...

Husker jeg samlet på julekort i mange år, nå gjør jeg ikke det lenger, men kansje jeg burde gjøre det. Mange av dem er utrolig vakre.Ønsker deg en fredelig jul.

Marianne sa...

For en fatastisk nydelig historie!
Og nydelige kort!
Ønsker deg en god jul!

Rejen sa...

Smukke julekort...God jul..;-D

Eva sa...

For en nydelig historie med julekortene og din lengsel etter dem. Jeg synes også det var moro å få julekort, men det ble sjeldnere og sjeldnere. Man gikk mer over til det elektroniske.

Men neste år skal jeg skrive julebrev og sende i posten...

Vakre kort må man ta vare på!

En riktig god jul og et godt nyttår til deg!

Varm juleklem

Rune Sveinsgjerd Karlsen sa...

Flotte julekort!
Ønsker deg å dine en riktig god jul:)

Mvh Rune

Viola sa...

Her var det mange flotte og gamle julekort! Artig å ha, helt sikkert. Og ja, jeg skriver og sender julekort, men ikke så mange som jeg gjorde en gang.. Det er alltid like artig å skrive dem og det å motta dem! :)

Fin historie du skriver, og når det gjelder julehistorien på den andre bloggen din, så skal jeg stikke innom en gang i romjula og lese det.. Nå er jeg på rundmarsj i bloggeland.. :))

Tusen hjertelig takk for den fine og lange kommentaren du skrev til meg! :)

Jeg vil nå ønske deg og dine en fredfull jul og et riktig godt nyttår! Med alt det gode som jula innebærer, og det beste for deg og dine!! :)

Juleklem fra meg! :)

Mona sa...

Visst är det trevligt att få vykort med posten. Dom man får via mailen uppskattar man inte lika mycket. Jag brukar också spara kort som av olika anledningar är lite speciella. Vilken fin samling du har. Dom gamla julkorten är en riktig skatt. Önskar dig en riktigt God Jul!

Med kjæleik til livet sa...

god jul

klems

Anonym sa...

Fine ord og fine minner :)
De jeg hadde er gått i søpla, det føltes ikke riktig å ta vare på de...
Men god jul hilsen får du her ;)

Anonym sa...

Det er jo så koselig med julekort :)